D. 15/3 2018
Her arbejdede vi med transfer i undervisning. Det var en meget spændende dag, hvor vi blev præsenteret for flere muligheder og teorier. Anne og jeg arbejder på samme matrikel Ringsted/Roskilde EUD velfærd også kaldet "SOSU" når vi taler sammen som kollegaer. I vores daglig arbejder vi meget med transfer. Eleverne skal opleve deres undervisning så praksisnær som muligt. b.la. bruger vi meget Skills, hvor eleverne ud fra en case beskriver en situation. Det kan handle om kommunikation med en borger/patient, korrekt håndhygiejne for at forhindre smittespredning, personlig pleje osv.
I en sådan situation har eleverne virkelig mulighed for at prøve det af. Både at være omsorgsgiver/professionel samt at være borger/patient. De handler og teorien bag deres handlinger bliver vurderet. Som undervisner kan vi løbende give feed forward samt feedback.
Eleverne giver udtryk for, at de ikke står helt på bar bund når de kommer i praktik. Vi fortæller eleverne, at det vi prøver, er at give dem det optimale, men vi gør dem også opmærksomme på, at virkeligheden kan være anderledes.
Men vi prøver at ruste dem bedst mulig ved, at de ved, hvordan de kan handle i forskellige situationer.
Jeg bruger indimellem den metafor, hvor jeg fortæller dem, at når de føler sig pressede og ikke lige ved/kan huske hvordan er det her - så skal de agere and. Eleverne ser på mig og måske tænker de "hvad mener hun".
Så kommer fortællingen om anden, som svømmer stille og roligt ude på søen. Den nikker til de andre ænder og svømmer majestætisk rundt, spiser lidt og er meget rolig. Men under overfladen karter dens små andefødder rundt og der er fart på dem. Men de ser iagttageren af anden jo ikke.
Og det er her jeg er "anden" Trækker vejret stille og rolig viser med den øverste del af kroppen, at jeg er ganske rolig og har styr på det, samtidig placere jeg mine hænder ved mine hofter og det er de små andefødder som karter rundt og der er fart på.
Her får alle sig et lille grin og eleverne forstår hvad jeg mener. De skal virkelig agere and og indimellem også " Djævlens advokat" forstået på den måde, at jo mere de ved jo bedre kan de hjælpe deres borger og patienter. Eleverne bliver også undervist i, hvordan samfundet er bygget op, hvilke love de arbejder under og hvordan de gør det. Det kan hjælpe dem til, at få indblik i, hvordan de kan støtte og vejlede deres borger/patienter på den rigtige måde. Eleverne afprøvede en padlet, hvor Anne og jeg havde stillet 3 enkle spørgsmål til et hold SSA som skulle ud i deres første praktik. det fik dem til, at reflektere lidt over deres kommende praktik. Flere valgte at skrive anonymt, men de gav sig til kende da jeg efterfølgende gennemgik svarende på tavlen. Der blev sat lidt flere ord på mundligt. Da jeg regner med at forsætte med holdet når de kommer ind igen om 5 mdr. vil jeg tage deres refleksioner/udsagn frem igen for at høre hvordan det så er gået.
Vi sender også eleverne ud med en skole- og praktikopgave. Her skal de arbejde med beskrivelsen af Den kompetente Social og sundhedsassistentens kerneopgaver samt patienten/borgeren i det nære og det sammenhængende sundhedsvæsen med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens 12 sygeplejefaglige problemstillinger.
Når eleverne kommer ind igen bruger de den første uge til at arbejde med deres opgave fra praktikken, hvilket giver dem et sammenhæng mellem skole og praktik - altså tranfer.
For ca. halvlandet år siden var der kort opsamling af praktikken når eleverne kom ind igen og så hurtigt videre til skoleperiode. Eleverne nåede ikke at reflektere - få diskuteret deres oplevelser.
Derfor er de nye tiltag fantastiske og det giver også os som undervisere et meget bedre indblik i elevernes hverdag og på den måde kan vi hele tiden blive bedre.
Det her blev et meget lang indlæg, men hvis det skal give mening og indblik kan det ikke være anderledes.